Bij de overdracht van een woning dient de verkoper te zorgen voor een energielabel. Vanaf 1 januari 2015 gaat de overheid deze regel ook handhaven. Het maakt hierbij niet uit of de koop vóór of na 1 januari 2015 is gesloten. De handhaving vind plaats op basis van informatie van het Kadaster over overgedragen woningen.
Concreet betekent dit voor een notaris dat de notaris, als hij een zaak binnenkrijgt waarin de leveringsakte na 1 januari 2015 wordt gepasseerd, de verkoper wijst op zijn verplichting een ‘definitief energielabel’ te overhandigen, en op het risico van beboeting. De notaris zal de verkoper ook wijzen op de mogelijkheid om alsnog een ‘definitief energielabel’ aan te vragen.
Begin januari 2015 zullen alle woningeigenaars een ‘voorlopig energielabel’ ontvangen, dat zij door een deskundige kunnen laten omzetten in een ‘definitief energielabel’. Met een ‘voorlopig energielabel’ voldoet de verkoper niet aan zijn wettelijke verplichting. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft het verantwoordelijke ministerie er al op gewezen dat het feit dat het ‘voorlopig energielabel’ pas begin 2015 beschikbaar komt, dit in de praktijk problemen oplevert voor overdrachten die begin 2015 plaatsvinden.
De verkoper kan echter ook aan zijn verplichting voldoen door overhandiging van het huidige energielabel (‘energieprestatiecertificaat’). Het huidige en het nieuwe label blijven 10 jaar na opnamedatum geldig. De verwachting is dat het ‘definitief energielabel’ goedkoper zal zijn dan het energieprestatiecertificaat.
Volgens het ministerie is het ontbreken van een ‘definitief energielabel’ (of energieprestatiecertificaat) voor de notaris geen reden om dienst te weigeren. De notaris mag de leveringsakte dus wel passeren als door de verkoper bij het passeren van de leveringsakte geen definitief energielabel is overhandigd.