In uw leven neemt u veel belangrijke beslissingen. Eén van de belangrijkste beslissingen is het kopen van een huis. Hoe u ook leeft en woont, uw woning is uw thuisbasis. Daarvoor moet u dus alles tot in de puntjes regelen. Van het opmaken van de “voorlopige” koopovereenkomst tot de eigendomsoverdracht van de woning, van het oversluiten van de hypotheek tot aan het regelen van de financiële en juridische afwikkeling. Wij helpen u daar graag bij.
De koopovereenkomst
Mondelinge afspraken zijn doorgaans net zo bindend als schriftelijk vastgelegde overeenkomsten. Uitzondering is de koop van een huis. Daar hebt u – als u een particuliere koper bent – een schriftelijke koopovereenkomst voor nodig. Zonder een schriftelijke koopovereenkomst is de koop niet geldig.
Zodra u uw handtekening hebt gezet onder een koopovereenkomst (vaak ook “voorlopige koopovereenkomst” genoemd) bent u aan de koop gebonden. Er is dus niets “voorlopigs” aan de koopovereenkomst. De term “voorlopig” geeft hooguit aan dat het huis nog niet geleverd is, nog niet op uw naam staat. Na het tekenen van de koopovereenkomst hebt u wel nog drie dagen bedenktijd. In die periode kunt u nog zonder boete of kosten onder de koop uit komen. Daarna bent u er aan gebonden tenzij er nog ontbindende voorwaarden voor de financiering (of andere ontbindende voorwaarden) van toepassing zijn. Wilt u na de drie dagen bedenktijd nog van de overeenkomst af, dan is dit doorgaans lastig en kan resulteren in het moeten betalen van een boete en/of schadevergoeding aan de verkoper. Hoewel een koopovereenkomst in de praktijk vaak door een makelaar wordt opgesteld, kunnen wij u ook behulpzaam zijn bij het opstellen van de koopovereenkomst.
Elke koopovereenkomst van een onroerende zaak kan worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Deze inschrijving beschermt de koper tegen onheil van de kant van de verkoper. Denk bijvoorbeeld aan een faillissement, beslag op de woning of aan een hoger bod. De werking van de inschrijving is beperkt tot zes maanden. Voor de inschrijving is de tussenkomst van de notaris noodzakelijk.
Zodra u uw handtekening hebt gezet onder een koopovereenkomst (vaak ook “voorlopige koopovereenkomst” genoemd) bent u aan de koop gebonden. Er is dus niets “voorlopigs” aan de koopovereenkomst. De term “voorlopig” geeft hooguit aan dat het huis nog niet geleverd is, nog niet op uw naam staat.
Voordat u een handtekening onder een koopovereenkomst zet, moet u weten wat uw financiële mogelijkheden zijn en wat uw juridische positie is. Als u onverhoopt niet kunt afnemen (u ziet alsnog af van de koop), dan kunnen de hieruit voortvloeiende boete en eventuele schadevergoeding voor grote financiële problemen zorgen. Het heeft u dan veel geld gekost en u heeft nog steeds geen huis.
-
Welke informatie heeft de verkoper van u nodig? Wat verwacht u van het huis? Wilt u bijvoorbeeld een kantoor aan huis beginnen, of een bedrijf?
-
Kunt u het huis zodanig gebruiken zoals u dat vooraf verwacht?
-
Weet u in welke staat het huis verkeert? Is daarvoor nog deskundig advies nodig?
-
Kloppen de kadastrale grenzen van uw perceel met de grenzen die u zijn vermeld?
-
Welke beperkingen “kleven” aan het huis: erfdienstbaarheden zoals recht van overpad?
-
Wat zijn de financieringsmogelijkheden, welke financiering past het best in uw situatie?
-
Koopt u het huis met onderliggende grond? Of is die grond door de gemeente in erfpacht uitgegeven ?
-
Gaat u de waarborgsom contant betalen of maakt u gebruik van een bankgarantie?
-
Weet u zeker dat de bodem onder uw huis en tuin niet verontreinigd zijn? Welke risico’s loopt u, ook financieel?
-
Kunt u profiteren van subsidies van rijk of gemeente?
-
Is Nationale Hypotheekgarantie voor de hypothecaire lening mogelijk, zodat het rentetarief voor uw lening iets lager wordt?
-
Is er sprake van bouwrente (bij huis in aanbouw)?
-
Moet uw partner de koopovereenkomst en de akte van levering mede ondertekenen?
-
Wie gaat de overdrachtskosten betalen? De koper (kosten koper) of de verkoper (vrij op naam)?
-
Zijn de verzekeringen in orde?
-
Is te verwachten dat het huis in de nabije toekomst onteigend gaat worden?
De leveringsakte (ook wel: transportakte genoemd) wordt opgemaakt op basis van de afspraken die zijn vastgelegd in de koopovereenkomst. Wij nemen daarin alle bindende voorwaarden op die met de (ver)koop van het huis te maken hebben. Na het passeren van de akte (het ondertekenen door alle partijen en de notaris) wordt een afschrift van de leveringsakte ingeschreven bij het Kadaster en daarmee bent u officieel eigenaar van de woning.
Eigenaar wordt u niet zomaar. Allereerst gaan wij na of de verkoper ook daadwerkelijk als eigenaar in het Kadaster staat geregistreerd en of u bevoegd bent om te kopen. Bijvoorbeeld niet onder curatele staat. Verder onderzoeken wij of alle gegevens over het pand en het perceel goed zijn beschreven. Of er aan uw nieuwe eigendom ook verplichtingen vast zitten, bijvoorbeeld of u overpad over uw terrein moet verlenen aan uw buurman. Wij gaan ook na of de verkoper en u beiden voldoen aan de verplichtingen die u in de koopovereenkomst op u hebt genomen. Bijvoorbeeld dat de verkoper het huis zonder hypotheek of beslag aan u levert en of de koopsom met bijkomende kosten door uw bank of door u op tijd bij ons op de derdengeldenrekening gestort is.
De hypotheekakte
De koop van een huis staat of valt meestal met de financiering ervan. Voor de financiering doet de koper vaak een beroep op een bank of een verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds. Wie geld leent voor de aankoop van een huis, verleent hypotheek. Dat betekent dat het huis onderpand wordt om de financier de zekerheid te geven dat het geleende geld wordt terug ontvangen. De wet geeft aan degene aan wie het recht van hypotheek is verleend het recht bij openbare verkoop van het huis zijn vordering (bijvoorbeeld als de eigenaar in gebreke blijft met aflossing van de lening waarvoor zekerheid is verleend) bij voorrang te verhalen op de opbrengst, dus voor de andere schuldeisers. Dit recht van hypotheek wordt verleend door de eigenaar. Zodra het recht van hypotheek aan de financier is verleend, wordt deze hypotheekhouder. Het huis waarop de hypotheek rust is het onderpand.
Brochure
In bijgaande brochure treft u algemene informatie aan over de koop van een woning:
Wilt u meer weten of wenst u een vrijblijvende afspraak op ons kantoor ? Neem dan contact met ons op via 040 -341 00 00 of stuur ons een e-mail.